Minigolfens historie

Op
Minigolfens historie
Udstyr

 

 


Hvordan startede det?

Oprindelig startede minigolf som et træningsspil til storgolf. I det 16. århundrede havde man ofte i tilknytning til de store golfbaner mindre græsbaner, hvor spillerne kunne øve sig i at "putte", derfor kaldte man også banerne for "Practice Putting Greens". Senere kunne man også finde disse mindre anlæg som selvstændige baner, der gradvist blev gjort mere spændende ved at forsyne dem med forskellige former for forhindringer som f.eks. bunkers og forhøjninger.

Roque i en park

Historiker er usikre på, hvornår minigolf egentlig startede. Nogle steder antydes det, at et minigolf lignende spil var en af disciplinerne ved de Olympiske lege i St. Louis 1904. Spillet var dog kun et kroket spil på fast underlag. Spillet blev kaldt Roque.

At the Garden Party: An Exciting Moment of Gofstacle

Noget tyder på, at det var omkring 1912 i England at minigolf startede. Her bragte the Illustrated London News den 8. juni 1912 artiklen "Bridge, Stick, Tunnel and Box: A Golf Game for Putters" med et billede "At the Garden Party: An Exciting Moment of Gofstacle" af A.C. Michael. Billedet viser et spil, som mistænkeligt ligner Crazy Golf. Gofstacle spilles med golf kugler og puttere. Fire kugler hører til og de er farvet som kroket kugler. Forhindringerne omfatter tønder, ringe, en tunnel, en bro og en kasse, som man skal op i via en sliske.

Man er dog sikre på, at James Barber fra Pinehurst, North Carolina, USA byggede et minigolf anlæg i 1916 med hjælp af arkitekten Edward H. Wiswell. Det har derfor også ry for at være verdens første. Anlægget, som blev kaldt "Thistle Dhu",  var placeret på James Barber private ejendom.

I 1922 udviklede Thomas McCulloch Fairbairn et minigolfanlæg på en plantage i Mexico. Her patenterede han den grønne overflade, som anvendes til banerne og som i USA er blevet et synonym med minigolf. Overfladen blev lavet af skaller fra bomuldsfrø, sand, olie og grøn farvestof. Baseret på Fairbairns patent fremstillede og patenterede parret Garnet og Frieda Carter i 1926 minigolf banerne "Tom Thumb Golf". Midt i 1930'erne var der anlagt mere end 25.000 baner af typen "Tom Thumb Golf" rundt om i USA.

I årene 1920 - 1930 udviklede man i England linoleums belagte baner til indendørs brug. Forhindringerne på banerne var fantasibilleder, døre, figurer og lignende. Udendørs anvendte man stadig græsbaner og i 1930 var der i næsten alle Londons parker og grønne områder sådanne anlæg.

I 1920'erne udviklede man i USA minigolfspillet til at foregå på egentlige baner til udendørs anvendelse og i 1927 kom så det første patenterede anlæg. Forhindringerne var også her særdeles fantasirige og kunne bestå af vindmøller, pige- og Disney-figurer.

I USA i 1930'erne kom der et helt minigolfboom, hvor befolkningen betragtede minigolf som underholdning på linie med teater, film og musik. Spillet forsvandt dog næsten igen da 2. verdenskrig kom.

Disse forløbere til standardiserede baner, som der i dag findes i tusindvis af rundt om i verdenen, kendte man også i mellemkrigsårene i Tyskland og Skandinavien. Banerne var ikke standardiserede og fantasien kendte næsten ingen grænser, når der skulle laves forhindringer. Disse forløbere til minigolf havde dog lige så lidt med den minigolf vi ser i dag, som skydning i skydeteltene ved ringridning har med skydning som en olympisk disciplin.


Minigolf som sport

Det første land, der samlede minigolf under et forbund var Sverige. I 1936 fremstillede man et specielt banesystem til sportsformål og i 1937 grundlagde man "Svenska Minigolf Förbundet". Allerede inden det øvrige Europa begyndte at dyrke minigolf som sport, var der i 1952 i Sverige 4200 minigolf spillere i 80 klubber. Herefter begyndte det at gå stærkt. I Danmark blev Dansk Minigolf Union stiftet den 11. april 1954. Tyskland dannede Deutscher Minigolf Sportsverband i 1955 og kort efter dannede bl.a. Schweiz og Østrig sine forbund.

Det første standardiserede Minigolf anlæg er placeret i Locarno, Schweiz

Stærkt medvirkende til udbredelsen af minigolf som sportsgren var, at banerne blev standardiserede. I 1953 standardiserede Paul Bongni i Schweiz, det man i dag kalder Minigolf. Dette anlæg består af 18 betonbaner, der er ca. 12 m lange og 1,25 m brede.

Det bedst kendte standardiserede anlæg i Europa er imidlertid det, der hedder Miniaturegolf. Miniaturegolf blev udviklet i 1956 af Albert-Rolf Pless og bestod af 18 flytbare eternitbaner. Banerne er ca. 6,25 m lange og 0,90 m brede. Det er et sådant anlæg, man kan spille på hos os i Nord-Als Minigolf Klub. Senere blev flere banetyper normerede. Det var Cobigolf (2 udgaver, 1960), Stjernegolf (1963) og Dværggolf. Disse banetyper er næsten udgået og blev i 1983 slået sammen med Miniaturegolf.

Efter inspiration fra USA anlagde "Norman och Norrmans Miniatyrgolf" det første anlæg i Sverige i 1931 og anlagde efterfølgende anlæg i adskillige folkeparker rundt om i Sverige. Banerne var konstruerede til sportsformål, men de blev dog ikke standardiserede. Banerne var 20 - 30 m i længden og havde enten valset tennissand eller presset ler som bund. Banerne var med bander af træ. Senere omkring 1965 kom de første filtbelagte baner. Banerne var 9-18 m lange og 0,90 m brede og i 1969 blev filtbaner anvendt til de svenske mesterskaber for første gang. Disse filtbaner er blevet standardiserede og ser ud til den dag i dag at få større og større udbredelse. 

I 1953 grundlagde Don Clayton i USA "Putt-Putt Golf and Games". Don Clayton var USA's største fortaler for minigolf som sport og udviklede derfor en forbedret anlægstype, som præmierede lige, præcises slag. 

Organisering

I 2004 var der 26 lande i Europa og i alt 36 lande med nationale minigolf forbund. Disse er samlet under World Minigolf Sport Federation, forkortet WMF. World Minigolf Sport Federation sørger bl.a. for, at der bliver afholdt verdensmesterskaber og europæiske mesterskaber. Første gang der blev afholdt EM i Minigolf var i 1959 i Gardone, Italien og første gang for Miniaturegolf var i 1963 i Dortmund, Tyskland. Helsingborg, Sverige var vært for EM i 1964 og her blev der spillet på de specielle svenske baner med tennissand og træbander. 1976 i Vaduz, Lichtenstein var året, hvor EM for første gang blev gennemført på 2 banetyper Minigolf (beton) og Miniaturegolf (eternit).

Den første internationale turnering, som Danmark har deltaget i var i 1955 mod Sverige. Siden har dette udviklet sig til Nordiske Mesterskaber, der afholdes hvert andet år mellem Danmark, Norge, Sverige, Finland og nu også Letland. I 2004 blev dette mesterskab afholdt i Odense.

Det nationale forbund i Danmark hedder Dansk Minigolf Union (DMgU). Forbundet blev stiftet i 1954 og har i en mellemliggende periode heddet Dansk Banegolf Union.  DMgU nåede i 1995 en milepæl i at blive anerkendt som en sportsgren, idet unionen blev optaget i Danmarks Idrætsforbund (DIF). DMgU er naturligvis også  medlem af WMF. 

I Danmark var der i 2004 kun 16 klubber organiseret under Dansk Minigolf Forbund. Det er ikke mange sammenlignet med Sverige, hvor der ca. 200 klubber og Tyskland, hvor der er ca. 350 klubber. Det forventes dog, at antallet af klubber stiger væsentlig fremover, da der bliver gjort en stor indsats for at organisere de rutinerede spillere, som ofte findes ved anlæg på campingpladser og lignende steder. Spillerne mangler ofte kun kendskab til unionen og hvilke muligheder det giver.

World Minigolf Sport Federation (WMF)

De internationale forbund startede i 1963, hvor 2 tyske nationale forbund (Deutsche Allgemeine Miniaturgolf-Sportsverband DAMS, Deutsche Minigolf Sportsverband DMS) satte sig for at danne mere slagkraftige forbund. De kom til at hedde Europäischer Miniaturgolf-Sportsverband (FIM) i 1963 og Europäischer Minigolf-Sportsverband (FIMS) i 1964. I 1980 dannedes Internationaler Bahnengolfverband og i 1993, da lande som Japan og USA kom med i forbundet blev navnet ændret til det nuværende World Minigolf Sport Federation (WMF) .

WMF har som mål at blive optaget som en olympisk disciplin, men det har lange udsigter, da nogle af kravene er:

 

For mandlige sportsgrene mindst 70 medlemslande fordelt på 4 kontinenter
For kvindelige sportsgrene mindst 40 medlemslande fordelt på 3 kontinenter

 

Disciplinen skal være optaget som en olympisk disciplin i mindst 7 år før en deltagelse i Olympiske Lege.

Derimod er det mere realistisk at komme med til World Games. Hertil kræves fuldgyldigt medlemskab af GAISF/AGFIS (international forbund for specialidrætter). Det opnåede WMF den 16. maj 2003 i Madrid.  Nu ansøger WMF herefter om medlemskab i World Games Association, så minigolf ved World Games snart kan blive en realitet.

 

Startside | Klubben | Aabningstider | Minigolf som sport | Baneplaner | Kalender | Aktiviteter | Resultater | Links


2013 © Nordals Minigolf Klub

Layout, artikler og fotos på Nord-Als Minigolf Klubs hjemmeside må ikke benyttes i annoncer eller anden
 kommerciel sammenhæng uden klubbens skriftlige accept. Citater med tydelig kildeangivelse accepteres.
Nord-Als Minigolf Klub påtager sig intet ansvar for eventuelle trykfejl.

Send e-mail til Webmaster med spørgsmål eller kommentarer om dette Websted
Dette Websted blev sidst opdateret 17. marts 2013